Onze Lieve Vrouwegasthuis in Amsterdam

Het Onze Lieve Vrouwegasthuis stond aan de Nieuwendijk, schuin tegenover de toenmalige Onze Lieve Vrouwekapel. Uit opgravingen in 1987 weten we intussen dat het best eens kan zijn dat het Onze Lieve Vrouwegasthuis ouder is dan het Sint Elisabethgasthuis, dat voor 't eerst vermeld wordt in 1361. De bouwsporen en vondsten van het Onze Lieve Vrouwegasthuis wijzen namelijk op een bouwperiode 1325 tot 1350. Het was niet erg solide gebouwd wat een herbouw, nu een dubbelpand, begin 15e eeuw nodig maakte. Ook bij dit gasthuis is sprake van een bayart voor daklozen, waar tot maximaal 3 dagen en nachten asiel verleend werd.

Het gasthuis onderhield nauwe banden met de Onze Lieve Vrouwekapel met bijbehorende broederschap. De kapel had een functie als godshuis voor de buurt tot in 1408 de Nieuwe Kerk die overnam. Dat gaf meteen een deuk in de financiering van het gasthuis dat verder een tamelijk kwijnend bestaan leidde.

Na de Alteratie werden de zieken van het gasthuis in het Sint Pietersgasthuis ondergebracht en heeft het gebouw plaatsgemaakt voor woonhuizen en in de 20e eeuw voor het in 1976 gesloten en inmiddels gesloopte Cinema Royal.