De Drie Hendricken (1642)

Deze zeldzame trapgevel-drieling aan de Bloemgracht 87-91 is een goed voorbeeld van sobere Amsterdamse renaissance. Ooit heeft de stad vol gestaan met dit soort gevels. Boven de fraaie puibalk bevinden zich jaartalstenen en drie gevelstenen in de fries: De Steeman, De Landman en De Zeeman. Dit zijn de eigenlijke huisnamen, maar de drieling wordt ook wel De Drie Hendricken genoemd.

De 17de eeuwse houten onderpui en de kruiskozijnen met glas-in-lood en luiken zijn teruggebracht in 1946/47 (een spectaculaire reconstructie van de Vereniging Hendrick de Keyser door Jan de Meijer). Hoe men hier tegenwoordig ook over kan denken, er is dankzij deze restauratie een buitengewoon gaaf beeld van een 17de eeuwse trapgevel-drieling ontstaan.

De huisjes vormen een goed voorbeeld van een zaalhuis met verdiepte binnenhaard met een insteek boven de binnenhaard. Er is ook een insteek boven de zijkamer in het voorhuis. Onder het voorhuis bevindt zich een kelder. Bij de restauratie in 1946/47 werd de opsplitsing in beneden- en bovenwoningen en dus ook de dubbele toegangsdeuren ongedaan gemaakt. Hierdoor kon het 17de eeuwse voorhuis in ere worden hersteld.

Bron: bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam